sociale media


sociale media 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; ICT; neologisme)

onlineplatformen waar er veel interactie en dialoog is tussen de gebruikers en zij zelf meestal de inhoud verzorgen, meestal zonder of vrijwel zonder tussenkomst van een redactie, bijvoorbeeld weblogs en internetfora en sociale netwerken als YouTube, Facebook, LinkedIn en Twitter; internettoepassingen, bijvoorbeeld sociale netwerksites, apps, weblogs en fora, waarbij de gebruikers de inhoud bepalen en er veel ruimte is voor dialoog en interactie
Is in de meervoudsvorm het gebruikelijkst, maar wordt soms ook in het enkelvoud (sociaal medium) gebruikt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Sociale media…

zijn onlineplatformen; zijn media

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zijn platformen die gekenmerkt worden door veel dialoog en interactie tussen de gebruikers en waarbij de gebruikers vooral de inhoud aanleveren
  • [Medium] zijn te vinden op internet
  • [Voorbeeld of specimen] zijn bijvoorbeeld weblogs en internetfora, maar ook sociale netwerksites als YouTube, Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+

    Algemene voorbeelden


    Overheid, politie en brandweer gaan bij crises nog altijd onwennig om met sociale media, zoals Twitter, Facebook en WhatsApp. Dat blijkt uit het vandaag verschenen boek Lessen uit crises en mini-crises 2013 van Menno van Duin en Vina Wijkhuijs, onderzoekers verbonden aan het lectoraat crisisbeheersing van de Politieacademie en het Instituut Fysieke Veiligheid.

    http://www.nrc.nl/nieuws/2014/10/07/overheid-politie-en-brandweer-nog-altijd-onwennig-op-sociale-media/,

    Bijna twee derde van de vrouwen die deelnamen aan een enquête van tijdschrift Viva is van mening dat de diverse sociale media slecht zijn voor hun zelfbeeld.

    http://www.nu.nl/lifestyle/3817520/sociale-media-slecht-zelfbeeld-vrouwen.html,

    'Amerika gaat terreurdreiging melden via Twitter'. De Amerikaanse overheid wil meldingen van terreurdreiging gaan verspreiden via Facebook en Twitter. Dat zou in documenten staan die in handen zijn gekomen van The Associated Press (AP). In plaats van de vijf niveaus die het Amerikaanse Homeland Security momenteel hanteert bij de dreiging van terreur, zal er voortaan enkel nog sprake zijn van twee niveaus. Daarnaast wil de veiligheidsdienst deze 'verhoogde' of 'dreigende' status soms bekend gaan maken via de sociale media. Het nieuwe systeem moet al op 27 april gelanceerd worden volgens AP. Twitter en Facebook zullen uiteraard wel gemeden worden wanneer dit een lopende operatie van de veiligheidsdienst in gevaar zou kunnen brengen [...]. Het oude systeem met de vijf kleuren is sinds de aanslagen van 11 september 2001 regelmatig bekritiseerd in de media. Men was toch vooral van mening dat het maar een vage manier was om de mate van terreurdreiging aan te geven.

    Elsevier,

    Steeds meer ziekenhuizen werken aan een gedragscode voor het gebruik van sociale media als Twitter, Facebook en Instagram. Patiënten die vanuit het ziekenhuis foto's de wereld insturen, respecteren immers niet altijd de privacy van het personeel.

    http://www.hbvl.be/nieuws/multimedia/aid1438922/ziekenhuizen-willen-regels-voor-foto-s-op-sociale-media.aspx,

    De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan daagt sociale media voor de rechter omdat hij vindt dat de rechten van hem en zijn familie worden geschonden [...]. De Turkse regering zorgde vorige maand internationaal voor ophef door YouTube en Twitter te blokkeren [...]. Afgelopen weekend viel de premier Twitter opnieuw aan door te zeggen dat het sociale medium belastingen ontduikt in Turkije.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3637867/2014/04/18/Erdogan-daagt-sociale-media-voor-rechter.dhtml,

    In weinig landen in Europa zijn mensen zo actief op sociale media als in Nederland. Zeven op de tien Nederlanders doen actief mee aan sociale sites, zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en Hyves. Daarmee staat Nederland in de kopgroep van Europa.

    http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1553759/2012/12/26/Nederlanders-overactief-op-sociale-media.dhtml,

    Bijna alle Nederlandse jongeren zijn actief op sociale media als Facebook of Twitter.

    http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3520598/2013/10/03/Bijna-alle-Nederlandse-jongeren-zitten-op-sociale-media.dhtml,

    Randi Zuckerberg, de oudere zus van Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, brengt binnenkort een kinderboek uit. Op zich niet zo opmerkelijk, ware het niet dat ze kinderen waarschuwt voor de gevaren van technologie en sociale media.

    http://www.standaard.be/cnt/dmf20131018_00797710,

    Maakt social media obsessief? Overmatig gebruik van sociale media kan bij jongere kinderen leiden tot een obsessieve persoonlijkheid, slechte zelfbeheersing en een kortere aandachtsspanne.

    http://www.telegraaf.nl/digitaal/20965214/__Maakt_social_media_obsessief___.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een openbaar sociaal medium

    "Meldingen over materiaal op een site als Facebook zijn over het algemeen minder risicovol", zegt Reijnders. "Het gaat om een openbaar sociaal medium. Wanneer we echter een melding binnen krijgen over mogelijke kinderporno in een dropbox is dat al interessanter."

    NRC Handelsblad,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenvertaling
    Vroegste datering 2011
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal social media
    Betekenis in brontaal idem